O GOU

Go u Srbiji i Nišu

Go se u Srbiji igra više od pedeset godina .

Go je registrovan u Ministarstvu sporta Republike Srbije kao misaoni neolimpijski sport 4. kategorije od nacionalnog interesa. Na taj način su stvoreni uslovi za finansiranje programskih go aktivnosti u Srbiji.

Go savez Srbije (GoSS) je nacionalni granski savez udruženih sportskih organizacija u Gou (Go klubova) -   www.goss.rs

Go Savez Srbije učlanjen je u Evropsku Go federaciju (EGF) - www.eurogofed.org/ i u Međunanarodnu Go federaciju (IGF) - www.intergofed.org/  

Istorijat goa - vidi: en.wikipedia.org/wiki/Go_(game)

Najveći Go klubovi su organizovani u Nišu, Kragujevcu i Beogradu.

Pojedinačne Go aktivnosti postoje u više gradova u Srbiji. Igračima Goa koji nisu organizovani u Go klubove omogućava se da ravnopravno učestvuju na svim zvaničnim ekipnim i pojedinačnim takmičenjima koja GOSS organizuje u Srbiji.

Sva Go takmičenja u Srbiji i inostranstvu su turnirskog tipa, organizuju se tokom vikenda ili praznika i traju dva dana.

U Srbiji se organizuje jedinstveno pojedinačno prvenstvo države na kojem učestvuju sve kategorije igrača: juniori, žene, muškarci. 

Posebno se organizuju juniorsko (u tri kategorije U20, U16, U12), žensko prvenstvo, kao i parovno prvenstvo. 

Redovni međunarodni Go turniri u Srbiji na godišnjem nivou su:

  • NIŠ OPEN – održava se krajem marta,
  • BEOGRAD OPEN - održava se krajem oktobra

U Nišu postoje dva Go kluba

  • Univerzitetski Go klub Student, koji je usmeren ka vrhunskom takmičarskom gou na međunarodnom nivou.
  • Go klub Pro Go, koji populariše i razvija masovni Go kroz škole goa i učešće na takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

Međunarodni Go turnir NIŠOPEN je najveće takmičenje u regionu koje se organizuje kao deo Grand Prix ciklusa EGF.

Pro Go je tradicionalni organizator Juniorskog prvenstva Srbije, Go kampova i Sretenjskog turnira povodom godišnjice Kluba.

Kako se igra go

Pravila goa

Video: kako se igra go

Škola goa

Igraj go – Razvijaj vijuge / Play Go – Train the Brain
Kako smo počeli:

 


Kategorizacija igrača

Go takmičenja se organizuju po pravilima EGF i evidentiraju se u Evropskoj Go bazi podataka, European Go Data Base (EGD): https://europeangodatabase.eu/EGD/

Na osnovu plasmana takmičara na turnirima određuje se njihov rang (kategorija) na zvaničnoj rejting listi u EGD, koji se menja u skladu sa postignutim rezultatima. 
U EGD je registrovano preko 100 igrača koji su uspešno završili školu goa „Igraj Go – Razvijaj vijuge“ i dobili prve kategorije kao članovi kluba.

Za svakog igrača sa rejting liste EGD vodi se detaljna statistika o rezultatima, turnirima, rejtingu i drugim pokazateljima njegovog istorijskog razvoja.
https://europeangodatabase.eu/EGD/Find_Player.php

EGF identifikacioni broj (Pin Player) je obavezni podatak koji igrač mora da navede pri prijavljivanju na neki turnir. Na osnovu njega organizator formira startnu listu takmičenja i definiše sve potrebne parametre u skladu sa propisanim sistemom turnira. Sudije turnira su odgovorne da se podaci o rezultatima turnira pravovremeno proslede i evidentiraju u EGD.

Go na internetu 

Razvoj informacionih tehnologija i društvenih mreža na internetu značajno je uticao na brzu transformaciju Goa i prilagođavanje novom, virtuelnom, ambijentu za igranje Goa. 

Mnogi igrači su brzo prešli na igranje "on-line" partija sa igračima širom sveta, zahvaljujući moćnim serverima koji su  instalirani u zemljama Dalekog Istoka, gde je postojbina Goa. 

Go na internetu je posebno prihvaćen za vreme Corona pandemije kada je bilo nemoguće putovati na turnire ili organizovati takmičenja. Na taj način je Go preživeo teške godine izolacije.

Igranje Goa na internetu ne može da zameni okupljanje igrača  u klubovima ili kafićima! Zato je Go klub "Pro Go" pravi izbor za sve koji vole da igraju Go sa realnim  partnerima!

Neki od popularnih Go servera

On line Go se može igrati preko računara ili telefona. Zavisno od vrste opreme i neophodnog znanja za pristup serverima, bira se odgovarajući server. Navedeni su serveri koji su najpopularniji kod nas.

AlfaGo (kompjuterski program koji igra go)

Još davne 1989, u okviru Go kongresa PEG 89 koji je održan u Nišu, organizovano i takmičenje kompjuterskih programa za igranje goa pod pokroviteljstvom firme ACER!

U to doba bilo je nezamislivo da mašina može da pobedi čoveka u Gou, što se već desilo sa šahom. Kako izazov IT firmama, raspisana je nagrada od 1.000.000 $ za program koji bi pobedio najboljeg svetskog igrača u Gou.

To se desilo tek 2015, a nastavilo 2016, kada je program AlphaGo pobedio tada najjačeg igrača Goa, Lee Sedoula! Nagradu je osvojila IT grupa DeepMind u okviru Google korporacije. AlphaGo je osvojio Go svet i uneo dramatične promene u način promišljanja i igranja ove drevne misaone igre. 

Više o tome:

 


prikaz rejtinga igrača po godinama
prikaz rezultata igrača po turnirimaizgled website-a online-go.com