Pojedinačno prvenstvo Srbije Paraćin

ТАКМIČENJE U МАŠINSKOJ ŠKOLI U PARAĆINU: "Ukrštaju" kamenčiće - vežbaju vijuge

Na inicijativu Aleksandra Vlajkovića (17), učenika paraćinske Mašinsko-elektrotehničke škole (MEŠ), koji ovu igru igra od šeste godine, u ovoj školi je mnogo učenika, na radionicama, savladalo tajne ove igre. To je jedan od razloga što će danas i sutra, MEŠ biti domaćin Pojedinačnog državnog prvenstva u organizaciji "Go Saveza Srbije".

Republičko prvenstvo se prvi put igra u Paraćinu na predlog Željka Veselinovića, predsednika niškog ProGo kluba, čiji je dugogodišnji član i Aleksandar, a njegova škola je prihvatila da bude domaćin za tridesetak najboljih goaša Srbije. Pobednici će biti proglašeni u nedelju popodne. ​

DA SEKCIJA BUDE KLUB ​     ​U Srbiji go udruženja trenutno postoje samo u Beogradu, Kragujevcu i Nišu. Želja mladog Vlajkovića je da školska sekcija u MEŠ preraste u go klub, za šta ima podršku škole. Inače, na državnom prvenstvu danas i sutra igraće se šest kola, a parove će "izvući" kompjuter u skladu sa rangom takmičara. Među goašima biće desetak profesionalaca, najboljih u Srbiji. 

Ovaj tinejdžer je učenik trećeg razreda MEŠ, smer elektrotehničar energetike. Ima sve petice, voli kompjutere i grafički dizajn i planira da studira programiranje. Ističe da su najbolji goaši u svetu programeri, kao i da je dokazano da učenici koji igraju redovno go vremenom postaju bolji đaci.

On se već mnogo puta takmičio za klub iz Niša. Iako putuje svakodnevno u paraćinsku školu iz Pojata kod Ćićevca, gde živi, nije mu teško da odvoji vreme i bude mentor drugovima na radionicama kako bi i oni savladali ovu igru.

Prvi dan 49. Pojedinačnog prvenstva Srbije u gou u Mašinsko-elektrotehničkoj školi Paraćin: Pegled događanja prvog dana!